De bierbuik; bestaat ‘ie wel?

bierbuik

Je kent ‘m wel, die gezellige oom met een forse bierbuik. Zo eentje die zijn flesje pils of glas speciaalbier bovenop zijn ‘eigen bijzettafeltje’ zet. Vervolgens hoor je hem trots zeggen: ‘Ja, dat heeft aardig wat geld gekost zo door de jaren heen!’ Maar is dit wel te wijten aan de vele kratjes bier die er doorheen gegaan zijn? De bierbuik; bestaat ‘ie wel?

Onderzoek

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd om deze mythe aan te tonen, dan wel te ontkrachten. Een groep Britse wetenschappers heeft in 2003 een groot onderzoek gedaan in Tsjechië, het land met de hoogste bierconsumptie per hoofd van de bevolking. Hier toonden zij aan dat er geen significant verschil in buikomvang was tussen mannen en vrouwen die wel en geen bier dronken.

In 2009 is er een onderzoek geweest naar het aantal gerstvezels in bier en dit bleek overeen te komen met een sneetje brood. Hiermee is dan ook direct de mythe ontkracht dat een biertje gelijk staat aan twee bruine boterhammen met kaas. De werkelijkheid is dat een glas bier gemiddeld 110 calorieën bevat, terwijl twee boterhammen met kaas al snel 160 calorieën bevatten.

Conclusie

Het is dus niet zo dat de bierbuik direct toe te schrijven is aan het drinken van teveel bier. Het aantal calorieën in een glas bier is niet veel hoger dan in veel andere dranken, dus wanneer je nooit bier drinkt, maar wel veel frisdrank en friet nuttigt, zal die pens er ook wel komen. Let er gewoon op wat je eet en drinkt en zorg dat je voldoende beweegt en sport. Op deze manier voorkom je dat je niet zelf die corpulente oom wordt op verjaardagen.