Giststarter maken

giststarter maken

Wanneer je zelf bier brouwt, is het leuk om zelf te gaan experimenteren met gist. De gist is een belangrijke smaakmaker in bier, dus het is interessant om na te gaan welke gist, wat doet met je bier. Om te kunnen experimenteren met gist, is het handig als je weet hoe je zelf een giststarter kunt maken. Wij leggen uit wat je nodig hebt en hoe je het doet.

Wat heb je nodig?

Je hebt een aantal dingen nodig om een giststarter te kunnen maken.

  1. Een erlenmeyer (of eventueel een fles)
  2. Een pan (indien je geen erlenmeyer hebt)
  3. Folie om je erlenmeyer of fles af te dekken
  4. Moutextract
  5. Water

 

De giststarter maken

We gaan er vanuit dat je een giststarter maakt voor zo’n 25 liter wort.

  1. Zorg dat je erlenmeyer of fles volledig gesteriliseerd is
  2. Breng een halve liter water aan de kook in een erlenmeyer of in een pan
  3. Voeg 75 gram moutextract toe aan het kokende water
  4. Kook een paar minuten en schud/roer het af en toe goed door
  5. Indien je in een pan kookt, giet je het daarna in de fles
  6. Dek de erlenmeyer of fles goed af met folie en eventueel elastiek
  7. Laat het wort afkoelen in een ijsbad tot ongeveer 18 á 20 graden
  8. Belucht je wort door voorzichtig te schudden of roeren. Als er maar lucht bij komt.
  9. Voeg de gist toe en laat het staan

 

Gist toevoegen

Je kunt verschillende soorten gist toevoegen. Je kunt droge gist toevoegen, een smackpack, maar ook al gebruikte gist. Als er een interessant bier is, die werkt met hergisting op de fles, dan kun je dit gistdepot (laatste restje gist uit de fles) gebruiken in je giststarter. Gebruik hiervoor wel meerdere flesjes, zodat je voldoende gist hebt om mee te werken. Wanneer je korrelgist of een smackpack gebruikt voor je giststarter kun je twee á drie dagen voor je brouwdag de giststarter maken. Gebruik je het gistdepot van bestaand bier, dan heb je wel een dag of twee langer nodig. Indien je de giststarter te vroeg hebt gemaakt, kun je altijd nog wat extra suiker of moutextract toevoegen, om je gist weer op gang te helpen.

Giststarter toevoegen

Uiteindelijk is je giststarter dus helemaal gereed voor gebruik. Als je je giststarter voorafgaand aan het brouwen in de koelkast zet, dan daalt de gist mooi naar de bodem. De overtollige vloeistof giet je weg en de gist die overblijft kun je op de brouwdag na het koelen van je wort door je brouwsel roeren. Je bier is klaar voor vergisting! Bij voorkeur in een gistkast, of anders je vat goed inpakken.