Hoe wordt bier gemaakt?

Hoe wordt bier gemaakt

Heel veel mensen houden – net als wij – van bier. Maar heel veel mensen vragen zich wel af hoe bier nou eigenlijk gemaakt wordt. Wij leggen het beknopt uit en verwijzen ook naar uitgebreidere blogs die wij eerder hebben geschreven.

Ingrediënten bier

Bier bestaat uit een viertal ingrediënten: water, mout, hop en gist. Uiteraard kunnen er nog allerlei andere ingrediënten aan bier toegevoegd worden, maar dit zijn wel de vier basisingrediënten die in bier gebruikt dienen te worden. Dit zijn overigens ook de enige vier ingrediënten die gebruikt mogen worden, als je gaat brouwen volgens het Reinheitsgebot.

Hoe wordt bier gemaakt?

Wanneer je de ingrediënten hebt, kun je hiermee gaan goochelen. Het brouwen van bier bestaat uit een aantal stappen, die wij hier verder uitleggen. Het komt erop neer dat je met je mout een beslag maakt van mout en water en dit laat je een tijd staan op een bepaalde temperatuur. Vervolgens filter je de granen uit je vloeistof en deze vloeistof breng je aan de kook. In deze fase wordt ook de hop toegevoegd. Na het koken laat je het bier weer afkoelen en filter je de hop eruit. Hierna kan de gist toegevoegd worden en kan het bier een aantal weken gaan gisten. Als de gisting erop zit, kan het bier de fles in. Nog even wachten en het bier is klaar!

Conclusie

Bier maken is een ingewikkeld proces, waarbij je heel goed op de details moet letten. Echter hoef je nog niet alles van bier te weten, voordat je het zelf eens gaat proberen. Er zijn hele goede starterspakketten die je op weg kunnen helpen om je eerste biertje te maken. Of als je er toch meer van wilt weten – en wij raden het zeker aan om je er in te verdiepen – kun je altijd een boek aanschaffen of een keer een rondleiding nemen door een brouwerij. Dat laatste is sowieso erg leuk en lekker!