Vergisting komt niet op gang

Vergisting komt niet op gang

Wanneer je zelf bier brouwt is het een veel voorkomend probleem dat de vergisting niet op gang komt. Het is lastig om exact te bepalen waar dat aan ligt, maar wij helpen je graag met wat tips. Onderstaande punten, zijn dingen waar je kritisch naar kunt kijken, om moeizame vergisting te voorkomen.

1. Voeg genoeg gist toe

Je moet voldoende goede gist toevoegen. Wanneer je met een smackpack werkt, of met korrelgist, is één zakje vaak voldoende voor zo’n 20 liter bier. Maak je meer, zorg dan ook dat je voldoende gist toevoegt. Gebruik dus meer gist of maak eerst een giststarter voordat je het toevoegt aan je wort.

2. Let op de vergistingstemperatuur

De vergistingstemperatuur is erg belangrijk. Bovengistende bieren moet je niet te koud wegzetten; een beetje warmte mag wel om de vergisting op gang te krijgen. Een graadje of 19 á 20 is voor de meeste bovengistende bieren een mooie temperatuur, maar kijk wel op de verpakking bij welke temperatuur jouw gist het beste zijn werk doet. Bij ondergistende bieren is de temperatuur uiteraard ook erg belangrijk. Dan moet je niet te warm vergisten. Sowieso verloopt de vergisting bij ondergistende bieren anders dan bij bovengistende bieren; houd hier dus ook rekening mee. Doordat de temperatuur bij vergisting erg belangrijk is, is het daarom ook sterk aan te raden om gecontroleerd te vergisten. Beschik je niet over de juiste materialen om dat te doen? Wij leggen uit hoe je relatief eenvoudig en goedkoop zelf een gistkast maakt.

3. Kijk of je gistvat goed dicht zit

Als je geen beweging in je waterslot ziet, dan kan het ook zo zijn dat je gistvat ergens anders lucht verliest. Als de deksel niet goed op het gistvat zit, lijkt het alsof er geen vergisting plaatsvindt, maar waarschijnlijk is dat dus wel het geval. Echter met een gistvat, dat niet goed afgesloten is, liggen infecties wel op de loer. Dat kan je bier ook verpesten. Zorg er dus voor dat je gistvat volledig afgesloten is.

4. Belucht je wort

Tijdens het bier brouwen, moet je je bier zo min mogelijk aan zuurstof blootstellen. Behalve bij het toevoegen van de gist. Gist heeft zuurstof nodig om z’n werk te gaan doen. Wanneer je de gist toevoegt aan je bier, roer het dus heel goed door, zodat er voldoende zuurstof bij komt.

5. Werk hygiënisch

Infecties kunnen ervoor zorgen dat de vergisting niet zo loopt als dat het hoort. Zorg daarom dat je altijd je brouwspullen goed schoonmaakt.

6. Heb geduld

Als er binnen een paar uur nog niets gebeurt, hoeft er nog niet zo gek veel aan de hand te zijn. Mocht er binnen 24 uur nog helemaal geen activiteit zichtbaar zijn in je waterslot, ga dan na wat er fout gegaan kan zijn.