Wet- en regelgeving rondom het brouwen van bier

wet en regelgeving bier
Bier brouwen, een oude ambacht. Liefde en passie voor het vak – en het bier!-  zijn belangrijk, maar slechts het begin.

Als amateurbrouwer kun je lekker vanuit het eigen zolderkamertje, keuken of garage beginnen met brouwen. De wet heeft hierin eigenlijk maar één restrictie; het bier mag alleen voor eigen gebruik zijn. Wil je het professioneler gaan aanpakken en je bier gaan verkopen, dan moet je met meer regeltjes rekening gaan houden. Waar moet je onder andere aan denken?

Ingrediënten bier

Wil je brouwen volgens het Reinheitsgebot, dan moet je bier bestaan uit louter water, mout, hop en gist. Tegenwoordig is dit zelfs in Duitsland geen vereiste meer, maar toch is het daar nog wel een “dingetje”. In andere landen worden er naar hartenlust allerlei extra ingrediënten aan bier toegevoegd. Qua regelgeving mag dat uiteraard gewoon, maar in hoeverre moet je dit melden aan de consument?

Het etiket

De brouwer is verplicht om op het etiket te zetten welke ingrediënten in het bier zitten. Echter hoeft dit niet tot in detail kenbaar gemaakt te worden. Je moet dus aangeven dat je bier hop bevat, maar het type hop mag het geheim van de brouwer blijven. Verder moet er op het etiket een beschrijving van het product staan (dus dat het bier is), de nettohoeveelheid, de minimale houdbaarheid, de gegevens van de producent en de productiepartij en last but not least; het alcoholpercentage.

Voedselveiligheid

De brouwer is verplicht zich te houden aan de regels van voedselveiligheid. Wij citeren: “De garantie dat voedsel geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de eindverbruiker wanneer het wordt bereid en gegeten of gedronken, rekening houdend met het doel en de manier van de consumptie ervan.” Dit is iets anders dan de kwaliteit van het bier. De kwaliteit mag een ieder voor zichzelf beslissen, maar de voedselveiligheid gaat uit van een wettelijk minimum vereiste. Iedere brouwer is verantwoordelijk om zijn eigen bier te testen op micro-biologische-, chemische- en fysische voedselveiligheid.

Accijnzen op bier

Wanneer je bier gaat brouwen en verkopen, zul je ook accijnzen moeten afdragen. De hoogte van deze accijnzen is afhankelijk van het aantal graden Plato in je bier. Graden Plato correspondeert met het alcoholpercentage. Wanneer je – net als wij – eerst besluit om te gaan brouwen bij een bestaande brouwerij, worden de accijnzen veelal door de brouwerij afgedragen. Anders moet je dit dus zelf doen.

Het bestemmingsplan

Wanneer je zelf bier wilt gaan produceren voor de verkoop, moet je brouwerij dus aan allerlei regelgeving voldoen. Zo moet het ook passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Wanneer je vanuit je eigen schuur brouwt en dit wilt gaan verkopen, dan moet de gemeente hier wel akkoord op geven. Jouw schuur moet door de gemeente goed bevonden worden, om een officiële brouwerij in te beginnen.

Conclusie

Zelf bier brouwen is top! Wanneer je gewoon voor eigen gebruik produceert, dan is er verder geen regelgeving waar je je aan dient te houden. Wil je het echter professioneler gaan aanpakken, dan moet je met meer zaken rekening houden. Wij hebben hier slechts een paar puntjes aangestipt. Voor uitgebreide informatie verwijzen wij je naar de website van de Nederlandse Brouwers.