Bier in balans; wat betekent dat?

Bier in balans

De gemiddelde beergeek hoor je ‘t wel eens zeggen: “Dit bier is mooi in balans.” of juist “Dit bier is volledig uit balans.”. Klinkt allemaal erg interessant, maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld?

Ingrediënten bier

Bier bestaat uit een viertal basisingrediënten: water, mout, hop en gist. Hier kunnen uiteraard nog wel andere ingrediënten aan toegevoegd worden. Wanneer je bier brouwt is het de kunst om de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten en de smaken die ze met zich meebrengen op de juiste manier op elkaar af te stemmen. Dit kan heel complex zijn en vergt enige oefening.

Wanneer is een bier in- of uit balans?

De balans wordt over het algemeen bepaald door het afwegen van de smaakelementen, maar ook het aroma en het mondgevoel dragen hier hun steentje aan bij.

Wanneer je bier goed in balans is, betekent dit dat de verschillende ingrediënten (smaken) goed op elkaar afgestemd zijn. Er is niet iets wat op negatieve wijze overheerst in de smaak. Bieren die in balans zijn, zijn over het algemeen goede bieren. Wanneer je bier uit balans is, betekent dit dat een bepaald ingrediënt (behoorlijk) overheerst. Dit kan een negatief effect hebben op de smaak, maar dit hoeft echter niet. Een bier dat uit balans is, is niet per definitie een slecht bier. Of een bier in- of uit balans is, en wel of niet lekker wordt gevonden, is deels dus subjectief.