Bier uit de fles of van de tap?

Bier uit fles of van de tap

“Wat wilt u drinken?”. “Wat heb je van de tap?”. Menig gesprek tussen kroegpersoneel en klant begint op deze manier. Waarom willen we eigenlijk weten wat er op de tap beschikbaar is? Waarom vragen we niet direct welke bieren er op fles beschikbaar zijn? Er valt natuurlijk wel een aantal redenen te bedenken. Over het algemeen drink je thuis bieren uit de fles, dus als je in de kroeg bent is het ook wel weer lekker om van de tap te drinken. Maar toch is het interessant om eens te kijken of er een smaakverschil tussen zit; de fles en de tap.

 

Hergisten

De smaak van bier wordt voor een groot deel bepaald door het proces van gisten. Wanneer de gisting is afgelopen, kan het bier afgevuld worden in flessen of op fusten. Dit kan op twee manieren gebeuren: onder druk of met suiker. Wanneer je suiker toevoegt bij het afvullen gaat het bier hergisten. Op zowel fust als fles is het mogelijk om met suiker te hergisten. Wanneer je een batch opdeelt en zowel je fusten als je flessen afvult met suiker zodat het gaat hergisten, zal het smaakverschil tussen beiden miniem zijn. Hetzelfde is het geval wanneer je zowel fles als fust afvult onder druk. Echter… regelmatig komt het voor dat de flessen worden afgevuld met suiker en de fusten onder druk. Hierdoor kun je wel degelijk een (klein) smaakverschil krijgen, daar hergisting zorgt voor een kleine smaakverandering. Je zou zelfs kunnen stellen dat bier waarbij hergisting heeft plaatsgevonden net nog een extra dimensie heeft meegekregen, waardoor het nóg smaakvoller is geworden. Zo redenerend is bier uit fles dus zelfs lekkerder dan van de tap.

Conclusie

We kunnen wel stellen dat het smaakverschil miniem is, maar dat het er wel kan zijn. In het bijzonder dus als er bij het afvullen wel hergisting heeft plaatsgevonden in de fles en niet op de tap. Bier uit de fles is in dat geval zelfs wat beter. Maarja, een heerlijk fris biertje van de tap in je favoriete speciaalbiercafé geeft weer net een andere beleving dan datzelfde bier uit de fles in je huiskamer. En een beleving is ook wat waard. Proost!