Oxidatie van bier
(Thuis)brouwers hebben er vast wel eens over gehoord; oxidatie van bier. Wat is dit nou precies, waar merk je het aan en vooral ook; hoe kun je dit voorkomen?
Redenen van oxidatie
Wanneer je bier in aanraking komt met zuurstof, kan je bier gaan oxideren. Vandaar dat het ontzettend belangrijk is om tijdens het brouwen, maar vooral ook tijdens het hevelen en bottelen, je bier zo min mogelijk in aanraking te laten komen met zuurstof. Er is eigenlijk maar een moment dat je bier met zuurstof in aanraking mag komen en dat is op het moment dat je de gist toevoegt.
Zuurstof is de belangrijkste reden voor oxidatie, maar niet de enige. Zonlicht is ook een factor die de oxidatie op gang kan brengen. Hoe je het bier bewaart, is dus van groot belang.
Wat merk je ervan?
Wanneer je bier is gaan oxideren, merk je dat vooral aan de smaak. Het krijgt de smaak van papier/karton. Dit is zeker niet wenselijk. Het verschilt per biersoort of je de oxidatie snel opmerkt. Bij pils wordt de kwaliteit van het bier al binnen een paar maanden minder, maar bij bijvoorbeeld een stout, merk je veel minder achteruitgang. Dit type bier is dan ook een stuk langer te bewaren.
Naast je bier kunnen je ingrediënten ook oxideren. Hop bijvoorbeeld. Wanneer dit het geval is, krijgt je bier een kaasachtige smaak. Probeer dus zoveel mogelijk met verse ingrediënten te werken.
Voorkomen van oxidatie
Wat kun je er dan aan doen om oxidatie te voorkomen?
- Zorg ervoor dat je bier zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof.
- Wees extra voorzichtig bij het hevelen en bottelen. Probeer dit te doen zonder je bier in aanraking te laten komen met zuurstof. Overweeg zelfs om het hevelen helemaal achterwege te laten, daar het een risico van oxidatie met zich meebrengt.
- Werk met hergisting op de fles. De gist neemt een gedeelte van de zuurstof die na het bottelen in je fles zit, weer op. Hierdoor wordt de kans op oxidatie kleiner.
- Bewaar je bier koel en donker. Bij voorkeur in donkere flessen, of nog beter; blikken.