• Categorie:
  • Alles
  • Algemeen
  • Bierdrinktips
  • Brouwtips
  • Foodpairing
  • Nieuws
  • Onze bieren

De beste boeken over bier brouwen

boeken bier brouwen

Als je zelf bier gaat brouwen, is het zeer verstandig om je kennis op dit gebied uit te breiden. Online is er heel veel te vinden. Zo schrijven wij zoveel mogelijk blogs over het brouwen van bier. Maar het kan ook wel erg lekker zijn om in een heerlijke stoel plaats te nemen, een lekker biertje open te trekken, en een goed boek over bierbrouwen open te slaan. Er zijn heel veel boeken geschreven over bier en ook zeker over het brouwen van bier. Wij zetten een aantal boeken op een rijtje.Lees verder

De bierbuik; bestaat ‘ie wel?

bierbuik

Je kent ‘m wel, die gezellige oom met een forse bierbuik. Zo eentje die zijn flesje pils of glas speciaalbier bovenop zijn ‘eigen bijzettafeltje’ zet. Vervolgens hoor je hem trots zeggen: ‘Ja, dat heeft aardig wat geld gekost zo door de jaren heen!’ Maar is dit wel te wijten aan de vele kratjes bier die er doorheen gegaan zijn? De bierbuik; bestaat ‘ie wel?Lees verder

Wat doet een biersommelier?

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel over het toenemende aantal biersommeliers in Nederland. Dit geeft aan dat de biercultuur hier goed aan het groeien is! Maar wat is een biersommelier (m/v) dan precies? En wat doet hij/zij? Zoals je gewend bent leggen wij het graag uit.

Lees verder

Veilig bier vervoeren

bier vervoeren

Het komt zeer geregeld voor dat je bierflesjes van A naar B moet brengen, maar dat je wel eens twijfelt van “Hoe ga ik dat nou veilig doen?”. Mocht je de ideale manier nog niet bedacht hebben; wij helpen graag even mee. We gaan er vanuit dat je met de fiets, auto of vliegtuig gaat. Hierna kun jij gewoon veilig bier vervoeren.Lees verder

Hopbellen of hoppellets?

hop

Wanneer je bier gaat brouwen, is hop een erg belangrijk ingrediënt. Het geeft veel smaak en aroma aan je bier. Je kunt kiezen uit hopbellen, de hoppellets en hopextracten. Dat laatste vinden wij iets wat sowieso niet gebruikt dient te worden, dus wij gaan nader kijken naar het verschil tussen de eerste twee. Welke kun je het beste gebruiken; hopbellen of hoppellets?Lees verder

Weinig tot geen koolzuur in bier

geen koolzuur in bier

Wanneer je zelf bier brouwt en je werkt met hergisting op de fles, dan ga je er vanuit dat er koolzuur in je bier komt. Het kan in een enkel geval voorkomen dat er vrijwel geen koolzuur in zit en dat de mooie schuimkraag ontbreekt. Wij geven wat ideeën waar het aan kan liggen en een tip hoe je er misschien tóch nog koolzuur in krijgt.Lees verder

Perfect bier tappen

bier tappen

Thuisbrouwers vullen hun bier steeds vaker af op fusten, zodat ze aan vrienden en familie een versgetapte “homebrew” kunnen presenteren. Maar ben je nog niet echt een tapexpert? Dan geven wij vier tips, zodat je dat binnen no-time wel bent. Dan kun jij het perfecte bier tappen.Lees verder

Giststarter maken

giststarter maken

Wanneer je zelf bier brouwt, is het leuk om zelf te gaan experimenteren met gist. De gist is een belangrijke smaakmaker in bier, dus het is interessant om na te gaan welke gist, wat doet met je bier. Om te kunnen experimenteren met gist, is het handig als je weet hoe je zelf een giststarter kunt maken. Wij leggen uit wat je nodig hebt en hoe je het doet.Lees verder

Vergisting komt niet op gang

Vergisting komt niet op gang

Wanneer je zelf bier brouwt is het een veel voorkomend probleem dat de vergisting niet op gang komt. Het is lastig om exact te bepalen waar dat aan ligt, maar wij helpen je graag met wat tips. Onderstaande punten, zijn dingen waar je kritisch naar kunt kijken, om moeizame vergisting te voorkomen.Lees verder

Verschillende biersoorten

biersoorten

Er is een enorme verscheidenheid aan biersoorten. Wij hebben de biersoorten die er zijn op een rijtje gezet, met hierbij een beknopte omschrijving van hun karakteristieken. Je kunt op de desbetreffende biersoort klikken om meer details te zien. We vertellen wat over de SG-waardes, de kleur en uiteraard hoe het bier smaakt.Lees verder