• Categorie:
  • Alles
  • Algemeen
  • Bierdrinktips
  • Brouwtips
  • Foodpairing
  • Nieuws
  • Onze bieren

Bier drinken met een rietje; sneller dronken?

bier drinken met een rietje

Jaren geleden – toen we een jaar of 16 waren – was er altijd een soort mythe dat je veel sneller dronken zou zijn, wanneer je bier drinkt door een rietje. Dat soort stoerdoenerij hoeven we nu we de dertig gepasseerd zijn, gelukkig niet meer aan mee te doen. Maar het is wel interessant om te kijken of het nou inderdaad een mythe is, of dat er wel een kern van waarheid in zit. Lees verder

Vier manieren om snel je bier te koelen

koud bier

Je hebt je vrienden en vriendinnen al uitgenodigd, maar je hebt nog geen bier koud staan. Hoe krijg je op tijd je bier koud? Wij geven een viertal manieren, zodat jij je niemand teleur hoeft te stellen en gewoon koel bier kunt serveren.Lees verder

Waarom het moeilijk is na één biertje te stoppen

Stoppen na één bier

Je hebt eigenlijk niet echt zin om op pad te gaan en je hebt de volgende ochtend weer een vroege vergadering. Toch laat je je overhalen door die ene vriend, die altijd maar op pad wilt. Nou vooruit, één drankje dan. Voordat je er erg in hebt ben je 10 speciaalbier verder en word je de volgende dag met een epische kater wakker. Die belangrijke meeting die je had gaat volledig aan je voorbij. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom doe ik mezelf dit aan? De neurowetenschap verklaart.

Lees verder

Bier uit de fles of van de tap?

Bier uit fles of van de tap

“Wat wilt u drinken?”. “Wat heb je van de tap?”. Menig gesprek tussen kroegpersoneel en klant begint op deze manier. Waarom willen we eigenlijk weten wat er op de tap beschikbaar is? Waarom vragen we niet direct welke bieren er op fles beschikbaar zijn? Er valt natuurlijk wel een aantal redenen te bedenken. Over het algemeen drink je thuis bieren uit de fles, dus als je in de kroeg bent is het ook wel weer lekker om van de tap te drinken. Maar toch is het interessant om eens te kijken of er een smaakverschil tussen zit; de fles en de tap.

 

Lees verder

De jodiumtest voor bier

Jodiumtest voor bier

Wanneer je bier aan het brouwen bent en je vraagt je af of je lang genoeg gemaischt hebt, dan kun je een jodiumtest uitvoeren. Met de jodiumtest kun je nagaan of al het zetmeel is omgezet in suikers. Deze test is heel simpel en je hebt er weinig voor nodig:Lees verder

Een te laag begin SG bij bier brouwen

begin sg te laag

Wanneer je zelf bier gaat brouwen en je meet je SG-waardes met een hydrometer, dan is het een veelvoorkomend fenomeen dat je begin SG te laag is. En met te laag bedoelen we lager dan in je recept beoogd wordt. Wij geven een paar tips om hier wat aan te doen:Lees verder

Een ode aan douchebier

Douchebier

Wij; de vier brouwers, eigenaren, directeuren van Brouwerij ’t Maatje spelen al jaren samen in hetzelfde voetbalteam. Week in week uit etaleren we ons gebrek aan talent, op de meest waardeloze velden die Nederland te bieden heeft. Maar waarom is het dan zo leuk om in de lagere regionen van het amateurvoetbal te blijven acteren?Lees verder

Een ode aan pils

ode aan pils

Ik zie het steeds vaker voorbij komen; mensen op fora en sociale media die pils totaal verguizen. Heineken wordt afgedaan als uilenzeik. Een volkomen waardeloos bier, wat alleen door de bierleek nog wordt gedronken. Ok, het is niet het meest spannende bier en ik ben het er volledig mee eens dat er lekkerdere en interessantere bieren bestaan, maar toch vind ik het tijd om hier – zij het zeer kleinschalig – tegen in actie te komen. Een paar redenen waarom pils niet waardeloos is:Lees verder