• Categorie:
  • Alles
  • Algemeen
  • Bierdrinktips
  • Brouwtips
  • Nieuws
  • Onze bieren

Wat doet een biersommelier?

Onlangs verscheen er een nieuwsartikel over het toenemende aantal biersommeliers in Nederland. Dit geeft aan dat de biercultuur hier goed aan het groeien is! Maar wat is een biersommelier (m/v) dan precies? En wat doet hij/zij? Zoals je gewend bent leggen wij het graag uit.

Meer lezen…

Veilig bier vervoeren

bier vervoeren

Het komt zeer geregeld voor dat je bierflesjes van A naar B moet brengen, maar dat je wel eens twijfelt van “Hoe ga ik dat nou veilig doen?”. Mocht je de ideale manier nog niet bedacht hebben; wij helpen graag even mee. We gaan er vanuit dat je met de fiets, auto of vliegtuig gaat. Hierna kun jij gewoon veilig bier vervoeren.Meer lezen…

Hopbellen of hoppellets?

hop

Wanneer je bier gaat brouwen, is hop een erg belangrijk ingrediënt. Het geeft veel smaak en aroma aan je bier. Je kunt kiezen uit hopbellen, de hoppellets en hopextracten. Dat laatste vinden wij iets wat sowieso niet gebruikt dient te worden, dus wij gaan nader kijken naar het verschil tussen de eerste twee. Welke kun je het beste gebruiken; hopbellen of hoppellets?Meer lezen…

Weinig tot geen koolzuur in bier

geen koolzuur in bier

Wanneer je zelf bier brouwt en je werkt met hergisting op de fles, dan ga je er vanuit dat er koolzuur in je bier komt. Het kan in een enkel geval voorkomen dat er vrijwel geen koolzuur in zit en dat de mooie schuimkraag ontbreekt. Wij geven wat ideeën waar het aan kan liggen en een tip hoe je er misschien tóch nog koolzuur in krijgt.Meer lezen…

Perfect bier tappen

bier tappen

Thuisbrouwers vullen hun bier steeds vaker af op fusten, zodat ze aan vrienden en familie een versgetapte “homebrew” kunnen presenteren. Maar ben je nog niet echt een tapexpert? Dan geven wij vier tips, zodat je dat binnen no-time wel bent. Dan kun jij het perfecte bier tappen.Meer lezen…

Giststarter maken

giststarter maken

Wanneer je zelf bier brouwt, is het leuk om zelf te gaan experimenteren met gist. De gist is een belangrijke smaakmaker in bier, dus het is interessant om na te gaan welke gist, wat doet met je bier. Om te kunnen experimenteren met gist, is het handig als je weet hoe je zelf een giststarter kunt maken. Wij leggen uit wat je nodig hebt en hoe je het doet.Meer lezen…

Vergisting komt niet op gang

Vergisting komt niet op gang

Wanneer je zelf bier brouwt is het een veel voorkomend probleem dat de vergisting niet op gang komt. Het is lastig om exact te bepalen waar dat aan ligt, maar wij helpen je graag met wat tips. Onderstaande punten, zijn dingen waar je kritisch naar kunt kijken, om moeizame vergisting te voorkomen.Meer lezen…

Verschillende biersoorten

biersoorten

Er is een enorme verscheidenheid aan biersoorten. Wij hebben de biersoorten die er zijn op een rijtje gezet, met hierbij een beknopte omschrijving van hun karakteristieken. Je kunt op de desbetreffende biersoort klikken om meer details te zien. We vertellen wat over de SG-waardes, de kleur en uiteraard hoe het bier smaakt.Meer lezen…

Bier drinken met een rietje; sneller dronken?

bier drinken met een rietje

Jaren geleden – toen we een jaar of 16 waren – was er altijd een soort mythe dat je veel sneller dronken zou zijn, wanneer je bier drinkt door een rietje. Dat soort stoerdoenerij hoeven we nu we de dertig gepasseerd zijn, gelukkig niet meer aan mee te doen. Maar het is wel interessant om te kijken of het nou inderdaad een mythe is, of dat er wel een kern van waarheid in zit. Meer lezen…

Vier manieren om snel je bier te koelen

koud bier

Je hebt je vrienden en vriendinnen al uitgenodigd, maar je hebt nog geen bier koud staan. Hoe krijg je op tijd je bier koud? Wij geven een viertal manieren, zodat jij je niemand teleur hoeft te stellen en gewoon koel bier kunt serveren.Meer lezen…