• Onderwerpen:
  • Alles
  • Algemeen
  • Bierdrinktips
  • Brouwtips
  • Nieuws
  • Onze bieren

Bier in balans; wat betekent dat?

Bier in balans

De gemiddelde beergeek hoor je ‘t wel eens zeggen: “Dit bier is mooi in balans.” of juist “Dit bier is volledig uit balans.”. Klinkt allemaal erg interessant, maar wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld?Lees meer

Bier over datum

bier over datum

Vrijwel altijd staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking van bier. Kan bier over datum raken? En wat gebeurt er met je als je het toch drinkt, ook al heeft het de houdbaarheidsdatum gepasseerd?Lees meer

Oxidatie van bier

oxidatie van bier

(Thuis)brouwers hebben er vast wel eens over gehoord; oxidatie van bier. Wat is dit nou precies, waar merk je het aan en vooral ook; hoe kun je dit voorkomen?Lees meer

Kleur bierflesjes

kleur bierflesjes width=

Je ziet verschillende kleuren bierflesjes voorbij komen. Vooral bruine, groene en doorzichtige flesjes zijn populair. Maakt de kleur uit en welke kleur bierflesjes kun je als hobbybrouwer het beste gebruiken?Lees meer

Opschalen van recept bij bier brouwen

recept opschalen bier brouwen

Foto: brouwdag Noord-Hollandse Bierbrouwerij

Vaak brouwen thuisbrouwers in kleine hoeveelheden; bijvoorbeeld een liter of 20. Echter kan het voorkomen dat je op grotere schaal wilt gaan brouwen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan huurbrouwen bij een brouwerij in de buurt. Hoe schaal je je recept op?Lees meer

Aroma van bier

aroma van bier

Wanneer je je enigszins verdiept in het drinken van speciaalbier, kom je ongetwijfeld het aroma van bier tegen. Maar wat is dit nou precies?Lees meer

Bier brouwen met rijst

bier brouwen met rijst

Wanneer je bier gaat brouwen heb je een aantal ingrediënten nodig; water, graan, hop en gist. Echter kun je ook allerlei andere ingrediënten toevoegen. Zo is het ook mogelijk om bier te brouwen met rijst. Velen zien dit als een ongewenste toevoeging, echter kan het bier wel een droge, heldere smaak meegeven.Lees meer

Lageren met of zonder waterslot?

Lageren met of zonder waterslot?

Veel thuisbrouwers lageren hun bier. Je hevelt het bier over naar een ander gistvat of een mandfles, zodat het oude gist eruit is. Dit kan de smaak van het bier ten goede komen, omdat de dode gist geen invloed meer kan uitoefenen op de smaak. Maar moet je nog een waterslot gebruiken tijdens het lageren?Lees meer

Water in waterslot is verkleurd

water in waterslot is verkleurd

Veel thuisbrouwers maken gebruiken van een waterslot tijdens het vergisten. Je vult het slot voor de helft met water en stopt ‘m in het gaatje bovenin de deksel. Het kan echter voorkomen dat het water in je waterslot verkleurt. Waardoor kan dit komen en is dit ernstig?Lees meer

De beste boeken over bier en eten

Beste boeken over bier en eten

Bier brouwen is leuk, maar de brouwer mag nooit vergeten ook van het bier te genieten. Dat kan niet alleen door het drinken van een goudgele rakker, maar ook door ermee te koken. Het leven wordt niet veel beter dan wanneer je een lekker gerecht voor je neus hebt staan met een bijpassend glas bier ernaast. Deze boeken helpen je hierbij:Lees meer